Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σας στελνω την εργασια μας σχευικα με τα ειδη του θεατρου σκιων
ΕΙΔΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ
Η καταγωγή του Θεάτρου Σκιών
Πού γεννήθηκε το θέατρο σκιών; Από πού ξεκίνησε;.
Υπάρχουν πολλές απόψεις για την καταγωγή του και ποικίλουν. Ερευνητές και μελετητές του θεάτρου σκιών ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι που ανακάλυψαν πρώτοι το χαρτί κάλυπταν με αυτό τα παράθυρα και τις πόρτες τους. Βλέποντας τη νύχτα τις σκιές των ανθρώπων και αντικειμένων που δημιουργούνταν στο φωτισμένο από μέσα χαρτί, εμπνεύστηκαν αυτό το είδος του θεάτρου. Από την Κίνα εξαπλώθηκε στους λαούς της μέσης ανατολής, στην Τουρκία, όπου τον 16ο αιώνα άκμασε σ' όλη την οθωμανική αυτοκρατορία και έπειτα στην Ελλάδα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα Ελευσίνια ή στα Καβείρια Μυστήρια και άλλοι ότι είναι δημιούργημα των Μουσουλμάνων νομάδων.

Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών

Το θέατρο Σκιών έγινε γνωστό και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι πρώτες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών παρουσιάστηκαν στα Ιωάννινα, στο παλάτι του Αλή Πασά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες όμως γραπτές μαρτυρίες, το Θέατρο Σκιών εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο στα χρόνια του Όθωνα και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Η μετεξέλιξη του Θεάτρου Σκιών από τούρκικο σ' ελληνικό θέαμα στα τέλη του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε από τον Πατρινό ιεροψάλτη, Δημήτριο Σαρδούνη ή Μίμαρο. Ο ίδιος αφαίρεσε τις βωμολοχίες και ανηθικότητες των τουρκικών έργων και «τον ασιατικό» χαρακτήρα του και εισήγαγε το ελληνικό στοιχείο, τον πατριωτισμό, τη λεβεντιά των Ελλήνων και τους προβληματισμούς εκείνης της εποχής. Στα έργα του πρόσθεσε νέα πρόσωπα – ήρωες από κάθε κοινωνική τάξη και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η καινοτομία αυτή ενθουσίασε τους πατρινούς αρχικά και εν συνεχεία όλους τους Έλληνες, τoνίζοντάς τους το γνήσιο πατριωτικό αίσθημα.
http://66dim-patras.ach.sch.gr/karagiozis.files/image005.gif 

Συνοπτική Ιστορία του Καραγκιόζη

Πολλές διιστάμενες απόψεις έχουν εκφραστεί, τόσο για την καταγωγή του όσο και για την προέλευση του ονόματος του ήρωα. Παρά τις όποιες διαφορές συγκλίνουν στα εξής: Καρά σημαίνει Μαύρος και Γκιόζ σημαίνει Μάτι στην τουρκική, δηλαδή Καραγκιόζ σημαίνει Μαυρομάτης. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Καραγκιόζης­ – Μαυρομάτης γεννήθηκε στην Τουρκία, παρόλα αυτά ήταν Έλληνας Μικρασιάτης, ο οποίος ζούσε με την οικογένεια του στην Προύσα.
Ο φίλος του ο Χατζιαβάτης ανέλαβε να κτίσει το σαράι (παλάτι) του Σουλτάνου Μαχμούτ Β' και πήρε για αρχιμάστορα, το χτίστη Καραγκιόζη. Το σαράι όμως δεν τελείωνε, διότι οι χτίστες και οι εργάτες σταματούσαν την εργασία τους λόγω του ότι ο Καραγκιόζης τους έλεγε πολλά αστεία και σκωπτικά σχόλια, καθυστερώντας τους έτσι από τη δουλειά. Το παλάτι δεν τελείωνε και ο Σουλτάνος έδωσε διαταγή να εκτελέσουν τον Χατζιαβάτη και να κρεμάσουν τον Καραγκιόζη. Ο θάνατός τους όμως στοίχισε τελικά στο Σουλτάνο, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει σε βαθιά μελαγχολία. Τότε ένας σοφός – αυλικός ανέλαβε το ρόλο του διασκεδαστή, ο οποίος κατασκεύασε δυο χάρτινες φιγούρες που απεικόνιζαν τον Καραγκιόζη και το Χαντζιαβάτη, παρουσιάζοντας θέατρο σκιών στο Σουλτάνο.
Τι συμβολίζει όμως ο Καραγκιόζης για τους Έλληνες; Συμβολίζει το πνεύμα ελευθερίας και την προσπάθεια αντίστασης κατά της δυναστικής αρχής. Συμβολίζει τις αρχές τις ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της φιλοπατρίας και της αξιοπρέπειας. Στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται ο κοινός αγώνας των Ελλήνων κατά της δουλοπρέπειας, κατά της υποταγής στον ξένο δυνάστη. Παράλληλα εκπροσωπεί τα χαμηλά κοινωνικά – λαϊκά στρώματα.
Εκπροσωπώντας λοιπόν το γνήσιο Έλληνα της εποχής, ο Καραγκιόζης είναι: φτωχός, πεινασμένος, αγράμματος μα πολυμήχανος, πανέξυπνος, ανυπότακτος, άεργος αλλά δυναμικός, ονειροπόλος έως φαντασιόπληκτος, ευφυής, επίμονος και αισιόδοξος.


Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών - ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ
Το έργο του Μίμαρου συνέχισαν πολλοί καραγκιοζοπαίχτες και έπλασαν τον Καραγκιόζη και την παρέα του ως το δημοφιλέστερο θέαμα των Ελλήνων. Το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών του Χρήστου Πατρινού, συνεχίζοντας την παράδοση και έχοντας ως κύριο σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συμβάλλει τόσο με τις παλαιές όσο και με τις νέες παραστάσεις στην ανάδειξη του λαϊκού αυτού θεάματος σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα καταγίνεται με την κατασκευή χειροποίητων παραδοσιακών φιγούρων και με την ενημέρωση του κοινού μέσω σεμιναρίων σχετικών με την ιστορική πορεία του θεάτρου.



 Γκεκας Σωκρατης,Βαλαβανης Χρηστος,Ντιμης Καμπερ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου