ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τα μεσάνυχτα μεταξύ 23 και 24 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Φλώρινας ανάβουν φωτιές. Κάθε γειτονιά έχει τη δική της. Καθένας τη θέλει καλύτερη, γιατί η φωτιά ζεσταίνει «τους τσοπάνους που τούτη τη στιγμή επισκέπτονται τον νεογέννητο Χριστό». Η ανταύγεια τους πρέπει να ζεσταίνει το βρέφος. Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα και παίρνουν ως δώρα μανταρίνια, αμύγδαλα, ζαχαρωτά και χριστόψωμα, τα λεγόμενα «κολατσίνα», που οι αρχαίοι τα έλεγαν «εορταστικούς άρτους». Τα δικά μας έχουν ποικίλα σχέδια, όπως πουλιά, σπαθιά, πιστόλες, ζώα κ.λ.π. Τα ίδια δώρα προσφέρουμε και την Πρωτοχρονιά.
Φωτιά άναβαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι την ίδια εποχή (21 Δεκεμβρίου, που είναι η μικρότερη ημέρα), για να φύγουν πιο γρήγορα οι μικρές ημέρες και να έλθουν οι μακρότερες. Ήθελαν, έτσι, ο θεός του ήλιου Απόλλωνας να φέγγει περισσότερο χρόνο και η φωτιά βοηθούσε σ' αυτό.
(Φλώρινα, άναμμα φωτιάς τα μεσάνυχτα μεταξύ 23 και 24 Δεκεμβρίου)
Για τους ίδιους λόγους ανάβουμε φωτιές στη Φλώρινα και την ημέρα του Αη Γιαννιού (24 Ιουνίου), οπότε έχουμε ηλιοστάσιο. «Σήμερα είναι του κλήδονα», που σημαίνει, φήμη, είδηση, αλλά και οιωνός, μαντεία. Κληδών των αρχαίων Ελλήνων είναι η μαντική: «από Κληδόνων φωνών». Πηδούμε επάνω από τη φωτιά για να φύγουν οι ψύλλοι και για να έχουμε υγεία. Στους αρχαίους το άλμα επάνω από τη φωτιά είναι συνέχεια των εορτών του Διονύσου και του Άδωνη.
Στο Αμύνταιο ανάβουν φωτιά της Αγίας Βαρβάρας, ενώ στο Βατοχώρι τις ημέρες που έχουν καρναβάλια και την ονομάζουν «μπουμπούνα». Ίδια φωτιά ανάβουμε στη Φλώρινα και τα Θεοφάνια και πιστεύουμε πως, αν η ημέρα αυτή είναι παγωμένη, η χρονιά θα είναι παραγωγική και όλο υγεία.
Φωτιά ανάβουμε και την Πρωτοχρονιά, ώστε να έλθει γρηγορότερα ο νέος χρόνος.
ΠΗΓΗ:http://www.florina.gr/el/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%88%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%89%CE%B8%CE%B7-%CE%88%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1
Έλσα Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου